Tuesday, 1 July 2014

Ramadhan 2014

Assalamualaikum and Hi All,

How are you guys out there? Dah berhabuk blog ni. *sapu jap* hihi Always wanna write but don't have the idea to write. I wanna share my holiday to Melbourne but maybe next post? It's already the month of Ramadhan for 2014. Yup kejap betul masa berlalu for this year. Kejap betul. I can't believe that actually I am already nearly 9 months being a wife to Ahmad Zaffar. Oh no, I even tak post about my wedding pun. Takpe, i try to do one post about it. (i hope so hihi)


Talking about Ramadhan, it will relate automatically to puasa. Puasa means kita menahan diri dari lapar dan dahaga. Not only that, it also includes menahan diri kita dari melakukan perkara yang tidak disukai Allah swt. Especially menahan diri dari marah. Kena sabar mengharungi dugaan yg ditetapkanNya. Not only in Ramadhan of course. Ramadhan gives us the opportunity untuk menambah pahala so grab peluang yang ada. Jangan sia siakan. I'm trying to get all day tarawikh done (except if i'm on mc hihi) whether at surau or at home. And baca AlQuran after Subuh prayer. Trying my best and let us do it together. Jom! Hehe

As all of you know (from my FB & IG of course), i am in a long distance relationship. I am in KL while my dearest husband is in KK. Yup! Kota Kinabalu Sabah. Kami jumpa once a month or maybe longer. Rindu tak? Susah tak? Boleh tahan ke? All these questions I've got a lot, like a lot okayyy~ Bukan senang and bukan susah jugak to be in perhubungan jarak jauh ni. Since we've got married, we do not spend everyday together but we do went for holidays. This is one way of us spending our precious time together. Planning to go somewhere for our anniversary (on me haha) but yet to decide where. And I'll be meeting him this weekend because he's coming back on Friday. Kejap je he will be around but it will be sangat bermakna berpuasa sebagai seorang isteri di samping suami. :) And this also means that being in LDR, sabar is very important, and of course rasa percaya.

Takkanla si isteri tak rindukan suami kan? I miss him a lot but I have to understand yang dia jauh sebab mencari rezeki. It's for our own future jugak kan, so isteri kenala sabar dan berkorban, InsyaAllah. Oh another question Ive got is "Dah ada isi ke?" The answer is belum ada rezeki lagi but usaha tetap usaha kan.Kadang2 Allah tak bagi apa yang kita minta tapi Dia bagi apa yang kita perlukan. Maybe rezeki mylia untuk dapat zuriat belum lagi, mungkin rezeki lain yang datang dulu. Kita hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan. 

So for the time being I took supplement. As I said, usaha tetap kena usaha kan. hihi Now I'm taking Shaklee GLA and Bcomplex plus Qaseh Gold Adinda. Maybe I can share one day on how these supplements work on me kan. Okay, got something to do. Will try my best to be on the blog more often okay? Take care & Selamat Berpuasa dearest family & friends~


Love,
Mylia :)



Thursday, 19 September 2013

Kejap kejap! Alaaa nantilaaa~

Salam and Hi everyone,

Wow! My last entry was in June? Gila lama tak update. hihi. Okay,let me update on what happened to me for the past few months! Got engaged on 22nd June. Alhamdulillah syukur, and now counting days for my big day! yabedabeduu~ After 5years knowing each other,we are finally getting married. Hope semuanya dipermudahkan. Got another niece named Khadijah. She is so chubby and beautiful.


the Eday


Khadijah my niece
And the sad part, abah tercinta kena minor heart attack. I was so down that time. Doctor mentioned "Nasib baik cepat ke hospital,if not boleh lumpuh separuh badan" Yes,I was driving like a professional racer that morning and I am so glad I did that! Syukur my wali is geting better now and tak boleh duduk diam. After few days resting,dia dah mula start keje balik. Yes,degil. Samala ngan anak dia sorang ni-it's me hahaha.

Just actually wanna share satu teguran from kakak cleaner at my office. It actually trigger my mind and made me wonder why I did it all this time. This is how the conversation goes.

Kak: Emmy dah solat ke?
Me:  Belum. Nnt nak tunggu solat asar sekali
Kak: Kenapa nak kena tunggu asar baru nak solat? 
Me:  *terdiam*

This short conversation really made me regret. Regret sbb I just realized that I have this bad attitude of "suka bertangguh". Suka sangat cakap "Nantilaaaa", "Kejap lagi laaaa" etc And this attitude leads to perkara wajib yang sepatutnya disegerakan. Oh myyy. Rasa teruk betul diri ni ha.

Not only that,kadang2 bila disuruh mak abah buat something pun, I will replied "Kejap lagi akak buat" or maybe "Awal lagi. Nanti akak solat la". Delay in doing anything is absolutely not good. And I promise to myself that I'll change my attitude. Try untuk buat apa yg disuruh dengan segera. Suruhan Allah swt semestinya. Never too late to make changes in your life.



Will try to write when I have interesting things to share. hihi.
Take care you guys & ladies~

Love,
Mylia :)


Friday, 14 June 2013

Sakit.


Salam and Hi everyone,

Lama dah tak taip kat sini. Two months ago? Hamboi sibuk sangat cikMee ni. haha. Just wanna wrote something about "sakit". Every single person alami sakit. Plenty kinds of sakit we have in this entire world. Samada sakit yang boleh diubati atau langsung tak boleh diubati,sakit yang kejap je ataupun sakit yang makan masa yang lama utk sembuh.

Sakit bukan hanya luaran tapi juga dalaman. Ecewahhhh. Itu kita panggil as sakit hati. hihi. Sakit ada juga yang datang tanpa dipinta tapi ada juga yang datang sebab kita yang cari.

My BFFs also shared on sakit bersalin. She mentioned that "Ko kena rasa Mi,seriously sakit" Oh ye,tahniah to all my dearest BFFs on having their babies. Another sakit yang boleh dikategorikan as teruk is sakit gigi. Memang tak boleh buat apa laaa. hihi.

Sakit ada juga ditafsirkan sebagai penghapus dosa, This is what I read from this one blog-seribupilihan.blogspot.com

"Sesungguhnya, apabila seorang hamba Allah jatuh sakit, Allah akan utuskan 4 malaikat untuk :

1. Malaikat Pertama akan mengambil SELERA MAKANNYA
2. Malaikat Kedua akan mengambil REZEKINYA
3.Malaikat Ketiga akan mengambil KECANTIKAN WAJAH( pucat )
4. Malaikat Keempat akan mengambil DOSANYA


Apabila telah sampai waktu yang telah Allah tetapkan untuk hambaNya kembali sihat, Allah akan menyuruh Malaikat Pertama, Malaikat Kedua dan Malaikat Ketiga supaya memberi balik apa yang telah diambil oleh mereka itu kepada hambaNya.

Akan tetapi Allah tidak menyuruh Malaikat Keempat memberi balik dosa hambaNya tersebut. Subhanallah, betapa Maha Mulia dan Maha Penyayangnya Allah terhadap kita. Janganlah bersangka buruk terhadap Allah ketika sakit, bersyukurlah dan ucaplah Alhamdulillah ke atasNya. Sesungguhnya setiap kesakitan itu adalah penghapus segala dosa."
 
Take note Emmylia. Keep this in mind. I'm actually talking about this "sakit" topic sbb saya pun actually kurang sihat. Mungkin sebab terlalu penat. Hope to get well soon because there is an important event  for me is coming soon. Very soon~
 
 
Will try to curi masa and taip lagi and lagi. See you guys later.
 
Love,
Mylia :)

Monday, 1 April 2013

It's April~

Salam and Hi to everyone,


How you guys doing? Yes. April sudah tiba. Kejap ke kannn? In few months will be my big day. Moga semuanya dipermudahkan. Gelabah dah ni sebenarnya tapi still relax buat persiapan lagi. hihi.

I've been waiting for this month becauseeee he will be back in KL.What does it mean? It means that I will have the chance to go dating~~ Yabedabeduuu!! Nearly 3 months already okay tak jumpa. Gila? Yup. Never thought I will be this crazy. Crazy of not going dating in months. HAHA.

And this month means,I already pass the probation period for this new job. Still waiting for the confirmation letter. Harap2 dikonfemkan laa. Amin.

Just thinking of updating my blog sebab tengok dah berhabuk dah haa. Will try and menulis sambil kongsi2 dengan korang yaa.

I wish semua akan melalui bulan April ini dengan bahagianya~

Love,
Mylia :)

Friday, 15 February 2013

Kata kata dalam hati.


Salam and Hi to everyone,

Apa khabar everyone? Me? Just doing fine with my new job and new love. EH? Silap. Love masih yg lama. Walaupun jauh di mata,still dekat di hati. Hope semuanya baik baik saja. New job? My boss left me for two weeks all alone sebab dia ke umrah. Monday he'll be back to work. YAYYY! hihi

Just wanna share my thoughts on "kata kata dalam hati" These are words yang dalam hati je bersuara but tak kuar di mulut. It maybe like doa or wish or maybe our opinion on others. What happened to me one evening is my little wish. Kaki injured,agak sakit bila berdiri lama. So balik keje,sampai kat stesen putra I was like saying dalam hati "Alahai kaki ni dah la camni,orang pulak ramai gile. Hope that I can get the chance to sit" And memang ramai gile manusia balik keje plus tren sesak. Lain macam gak la sesak dia. So once nak enter tren,i dah putus asa. But mungkin sebab saya memang memerlukan seat,doa saya diperkenankanNya. Satu seat kosong and even org yg berdiri sebelah seat tu offer seat tu kat I. OMG! I was so relieved and bersyukur sebab dapat duduk. Miracle kan? Allah Maha Mendengar.

Other than that,suara hati saya kadang2 boleh jadi yg sama dengan orang lain. Dan yang selalu share instinct and rasa yg sama ngan saya is my beloved Bonda and my BF. Seriously! Ada moment tu, I teringin nak get something and said dlm hati "Best gak if dapat minum rootbeer float kat A&W!" Baru nak ajak Bonda gi minum,she mentioned about it first and ajak. WOW! hahaha.

Dengan my BF pulak,selalunya pasal where to eat bila kami dating. One night tu,dia kata jom makan but not saying mana. I pun terfikir and cakap dalam hati "Dah lama tak makan Naan Cheese kat across Ampang Point" And guess what? He was driving towards the place without saying anything. Boleh baca kot apa dalam hati gf dia ni. HAHA.

Bila kita dah rapat dengan seseorang,we can actually share the same suara hati atau instinct. Maybe you guys pun sama kann?? And sometimes babe,if you got some instinct or suara hati you saying something can or will happen...sometimes it tends to be right! YES! Kadang2 bila dah jadi sesuatu,baru kita macam "Laaa,patut ikut instinct tadi! Menyesal!" hehehe.


Thats all for now. Till we meet again.

Love,
Mylia. :)


Saturday, 19 January 2013

Just Kidding?


Salam and Hi to all,

Happy Sunday! Guess you guys are enjoying and spending time with beloved ones. Me too! Cuma tak gi dating la bape bulan ni. Buah hati sudah jauh nun di sana. Hope everything goes well between us eventhough jauh di mata. Out from sight but always in mind. Hihi.
Just wanna share my thought about this topic.

Gurauan. Sometimes people keep bergurau tanpa mengambil kira perasaan orang lain. Differ dengan the guys yang sudah biasa bergurau kasar,the ladies are actually more sensitive about gurauan ni. Sorry to say. Kadang2 gurauan yang mungkin takde niat apa bagi sebelah pihak boleh mengguris hati or even menitiskan airmata pihak yang lain. Before ypu talk or gurau,take note or just think first about the words. "Kalau aku gurau camni,si polan ni boleh ke terima?" Contohnya laa.

For example. Si A is si tukang gurau and Si B is the mangsa. A doesn't actually knows well si B apatah lagi apa yg si B lalui. And si A starts bergurau and joking around. Si B mungkin boleh lagi tersenyum and tergelak that moment but who knows that si B maybe terasa hati atau nangis sebelum dia tido? Sangat penting menjaga hati dan perasaan orang lain.

Yes. Saya pernah menjadi si A. Niat gurau je tapi sebenarnya saya telah melukakan hati orang lain. I'm taking this opportunity to express my sorry for those yang pernah terkena ngan saya. InsyaAllah i will try to not hurt any others feeling anymore. Because i know how it feels to be si B sebab I have also experienced terasa hati and terluka.



So just bear in mind to think before we talk. It is so damn important! That's all for now. Got to go. Have some place to go.Until we meet again. Take care all!

Love,
Mylia. :)

Tuesday, 1 January 2013

Hello DuaRibuTigaBelas!


Salam and Hi everyone,

How was your 1st day on the new year 2013? Yup. Masa memang pantas berlalu. Sedar tak sedar kita dah melangkah ke tahun yang baru. Berdebar debar nak tau what will happened this year? Plans mmg banyak tapi tanpa keizinanNya takkan berlaku juga kannn?

Kita hanya mampu merancang tapi Yang Maha Esa bakal menentukan. What are my plans for 2013? InsyaAllah membina hidup yang baru bersama buah hati. uhuk uhuk. Hihi. Untuk tahun baru ni juga saya akan bermula di tempat kerja yang baru. New environment and new things to learn and adapt. Harap dipermudahkan.

Tahun baru ni juga akan still remain my long distance relationship. Yup! Masih jauh. Malah makin jauh. Sobs. Tapi saya yakin saya boleh! *poyo* HAHA. Takpela,berkorban sikit. Demi mencari rezeki katanya.

2013. New year. New job. New challenges for me. New boyfriend? Oh tidak! Saya akan setia menanti buah hati. InsyaAllah. :)

New azam for 2013? I wanted to be a better person from before. Better person towards Allah swt. Better person for my beloved family and friends. Better person for my buah hati. Berubah memang payah tapi kita tetap kena berusaha. Setelah berusaha,kita kena tawakal and doa & serahkan segalanya pd Dia.

Hope you all will have a blast 2013! All the best. Good luck in everything you do plus semoga segala plan berjalan lancar. My beloved family and friends banyak juga plan tahun ni. Getting babies,getting engaged and married. Memacam la. Can't wait! Take good care! Will write more. PS: In two weeks time,im gonna be 28! Erkkk?! :p

Selamat datang DuaRibuTigaBelas!


Love,
Mylia :)